CROATIAN DEFENCE FORCES
HRVATSKE OBRAMBENE SNAGE

 

 
 
 
 
 
LINKS LINKOVI
 
 
 
 
 
 
MILITARY INSIGNIAS
 FOR SELL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

      Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage ili Hrvatski obrambeni savez) bile su među prvim organiziranim (para)vojnim jedinicama koje su djelovale u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini su bili uz bok Hrvatskom vijeću obrane (HVO) i Teritorijalnoj obrani BiH (TO BiH). U Hrvatskoj, HOS se kasnije integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske. HOS u BiH je neko vrijeme službeno činio dio Armije BiH ali se osuo i raspao nakon ubojstva zapovjednika HOS-a Hercegovine general-bojnika Blaža Kraljevića. Ideja vodilja HOS-a bila je ostvarivanje granica Nezavisne države Hrvatske (NDH) iz Drugog svjetskog rata. Sastav postrojbi HOS-a činili su Hrvati iz domovine i BiH kao i oni iz emigracije. Pristizali su i neki strani državljani, među njima i profesionalni vojnici, koji su uvježbavali pripadnike HOS-a. Osim toga prema dogovorima vodstva HSP-a i ministarstva obrane Slovenije, pripadnici HOS-a bili su obučavani i u Sloveniji od pripadnika Slovenske teritorijalne obrane.

 
CAP BADGE CAP BADGE CAP BADGE
Oznaka za kapu Oznaka za kapu Oznaka za kapu

Oznake su kopije ustaških oznaka ih Drugog svjetskog rata. Cap badges are replikas of ustasha cap badges, used in WWII.

     
   
BREAST BADGE    
Prsna oznaka    
     

      Vojnici HOS-a bili su odjeveni u standardne maskirne odore koje su tada korištene u vojskama zapadne Europe i SAD-a. Neke postrojbe su koristile potpuno crne odore. Iako je postojao pravilnik o isticanju i nošenju znakovlja HOS-a, pojedinci su ga nosili raznoliko. Standardna oznaka HOS-a nosila se na lijevoj nadlaktici, ali pojedini su ju vojnici nosili i na desnoj nadlaktici, te na lijevoj strani grudi. Prije potpunog gašenja HOS-a u Hrvatskoj, pripadnici HOS-a koji su ujedno bili i pripadnici ZNG-a nosili su i oznake HOS-a i oznake ZNG-a. Neki vojnici HOS-a u BiH su uz oznaku HOS-a nosili i oznaku TO BiH. Na beretkama se nosio tradicionalni hrvatski grb sa prvim bijelim poljem. Početkom 1992. pokušalo se u HOS uvesti još jednu oznaku koja je nosila natpis "Hrvatska vojska" ali ta oznaka u HOS-u nikada nije proširena. 

     

 
     
     
     

      Kako su neke jedinice HOS-a nosile crne odore, a neki njihovi pripadnici ustaško znakovlje srpska strana ih je redovito nazivala ustašama. Neke su jedinice HOS-a nosile imena po ustaškim časnicima iz drugog svjetskog rata; 13. bojna „Jure vitez Francetić“ iz Tomislavgrada i IX bojna „Rafael vitez Boban“ iz Splita. Franjo Tuđman je HOS uspoređivao sa nacističkim SS jedinicama. Kratica HOS se rabila od 1944. do 1945. kao službena oznaka Hrvatskih oružanih snaga, tadašnje vojske Nezavisne Države Hrvatske. Na grbu HOS-a piše "Za dom spremni", slogan koji je poznat po tome što su ga rabili Ustaše, a i u neslužbenoj himni HOS-a se spominju NDH, Ante Pavelić, te Jure Francetić i Rafael Boban, zapovjednici ustaške Crne legije.

     
   
     
     
     
 

ON TOP    NA VRH

 

 

© All contents of Ljubo's patch page are property of Ljubomir Kokošar and can not be reproduced, copyed or duplicated without author's writen permission.

© Sadržaj ove stranice je vlasništvo Ljubomira Kokošara i cijela ili dijelovi ne smiju biti kopirane ili prikazivane bez pismenog odobrenja vlasnika.